Donează     Rugăciune       TV LIVE                 

crestinul si stiinta educatia cultura 640Creștinul si Știința-Educația-Cultura - Știința-educația și credința au fost inițial complementare, dar la iluminism s-a produs o ruptură între intelect și credință în percepția societății. Dar Biblia spune că cea mai mare poruncă e să-l iubim pe Dumnezeu, inclusiv cu mintea (Matei 22) și că însușirile lui Dumnezeu se văd în creație (Romani 1), pe care o explorăm prin știință. Mintea e câmpul de bătălie. Cum reconciliem intelectul nostru cu viața spirituală? Să căutăm adevărurile lui Dumnezeu în toate lucrurile, învățând continuu!

Relevanța științei în viața de zi cu zi - de dr.ing. Sorin Pețan, redactor Alfa Omega TV

De ce ar trebui să ne pese de știință, ca și creștini? În final, mintea noastră, cea vizată de știință, este de obicei sursa problemelor pentru credință... În Luca 10:27, Isus spune că viața veșnică și “toată Legea și proorocii” se reduc la două concepte esențiale: iubirea aproapelui, și iubirea lui Dumnezeu cu inima, sufletul, puterea (voința) și cugetul (mintea). Cu inima și sufletul e destul de intuitiv, dar cum Îl poți iubi pe Dumnezeu cu voința, și mai ales cu mintea?

Foarte simplu: căutând să-L înțelegem.

Vedem în Biblie pe Dumnezeu căutând să fie înțeles de către oameni. Vedem revelația Scripturală mergând progresiv de la Legea exterioară a lui Moise până la împlinirea lucrurilor în Hristos și la legea lui Dumnezeu în inimă, internalizată și asumată. Internalizarea adevărurilor lui Dumnezeu, trecerea de la o lege exterioară care îți prescrie ce să faci la o lege interioară care îți conduce comportamentul pentru că înțelegi de ce să faci anumite lucruri nu poate exista fără o înțelegere a lui Dumnezeu (mintea) și o asumare voită a acestui drum (voința), alături de iubirea cu inima și sufletul.

Nu degeaba avem analogia cu Dumnezeu ca Tată, care ne crește răbdător, de la nașterea din nou până la maturitate. Cât suntem încă micuți în înțelegere, ne va explica concepte simple. Pe măsură ce creștem spiritual, ca orice părinte, El ne va explica lucruri tot mai avansate, la nivelul la care suntem. Evrei 5:14 spune că oamenii maturi au o judecată care s-a deprins, prin exercițiu, să deosebească binele și răul. Fundamental, ideea este că Dumnezeu vrea să înțelegem lucrurile. Să ne exersăm deci discernământul în toate lucrurile care ne sunt puse înainte de secolul 21, privind prin lupa Scripturii și a credinței în Dumnezeu, și să păstrăm ce e bun.

Dacă Dumnezeu e infinit, evident că nu vom putea cuprinde totul despre El cu mintea noastră finită. Dar asta nu înseamnă că nu trebuie să încercăm. Dacă Dumnezeu într-adevăr există și ni s-a revelat, e crucial să înțelegem cât mai bine mesajul Său, și ar trebui să căutăm toate sursele de informații despre El.

În creștinism, putem apela la două surse majore de informații. Prima e revelația directă a lui Dumnezeu în Scriptură, primită prin CREDINȚĂ. Științific, Biblia e o carte ce conține elemente de știință, fără a fi o carte de știință. Ea de fapt conține lucrurile vitale pentru mântuirea și desăvârșirea noastră spirituală, și este absolut esențială și centrală pentru viața noastră și ca punct de plecare în cunoașterea lui Dumnezeu.

A doua sursă de informații despre Dumnezeu e adevărul din surse externe Scripturii, cel găsit în realitatea din jur. Romani 1:20 spune că “însuşirile nevăzute ale Lui, puterea Lui veşnică şi dumnezeirea Lui se văd lămurit de la facerea lumii, când te uiţi cu băgare de seamă la ele în lucrurile făcute de El.” Și Isus folosește această sursă extra-scripturală de adevăr (Matei 6: 25-33), când le spune evreilor să nu se îngrijoreze, ci să privească la păsări și plante ca să înțeleagă că Tatăl știe și se ocupă de problemele lor zilnice. Ce alte lucruri mai putem găsi în natură ce evidențiază aceste însușiri ale lui Dumnezeu?

creationism romani 1 20 PuzzleUnivers

Mijlocul dezvoltat de om pentru a înțelege realitățile lumii înconjurătoare se numește ȘTIINȚĂ. Metoda științifică funcționează, ne-a servit de nenumărate ori până acum. În ciuda percepției generale, știința nu e un adversar al credinței, ci este altceva. Ea se focalizează pe creație, nu pe Creator, se ocupă cu faptele concrete, cu măsurători exacte. Dacă interpretarea datelor este făcută printr-o perspectivă ateist-naturalistă, acest lucru poate cauza contradicții aparente între știință și religie. Dacă perspectiva pleacă de la ideea unui Creator inteligent, un Mare Inginer, Artist și Arhitect, concluziile științifice se schimbă.

Și ajungem la un prim mare motiv pentru care știința e importantă pentru viața noastră. Nu suntem toți chemați să fim fizicieni, astronomi sau biologi specialiști, dar e benefic pentru viața noastră spirituală să ne interesăm mai mult despre știință, cu discernământ, atât ca să cunoaștem realitatea în care trăim, dar și ca să-L înțelegem mai bine pe Dumnezeu.

Au fost momente în care, ca inginer, am fost mai zidit sufletește de un articol sau documentar bun despre știință-natură (îmi plac îndeosebi cele din fizica cuantică) decât de o predică, pentru că, în mintea mea, ele vorbesc despre același Dumnezeu, doar abordarea e diferită. Cu toate acestea, dacă compari adevărurile despre Dumnezeu extrase din Scriptură versus cele deduse din știință, ele nu sunt egale ca importanță pentru viața creștină, ci revelația directă din Scriptură trebuie să aibă prioritate.

În al doilea rând, a înțelege mai bine știința ne va ajuta să răspundem mai bine celor ce nu cred în Dumnezeu. În România de azi, principalele atacuri la credința creștină vin din partea ateiștilor, pe baze științifice (secundar, prin religiile și practicile orientale), și adevărul e că nu avem răspunsuri coerente și competente.

Ca în pilda oii rătăcite, chiar dacă consideri că cineva se înșeală în concluziile lor sau prin modul în care pune problema, încearcă să mergi unde e el, și vorbește pe înțelesul minții lui, de dragul său și al sufletului său. După modelul apostolului Pavel, să fim iudei cu iudeii (cei ce caută minuni supranaturale, 1 Cor 1:22), și greci cu grecii (cei ce caută înțelepciune), pentru a câștiga cât mai mulți (1 Cor. 9:19-23).

Noi, Biserica din România, suntem deficitari atât în manifestarea Împărăției lui Dumnezeu prin miracole pentru “iudei” (aici intră sfințenia personală, credința, rugăciunea ce produce rezultate), cât și în a prezenta Evanghelia în mod accesibil pentru “grecii” de azi (apologetica), ca Pavel la Areopag. Scopul final este, în ambele cazuri, prezentarea lui Hristos, cel răstignit pentru noi. Dar mulți din cei ce-L acceptă pe Hristos după ce au fost atei (“grecii”) spun că până ce nu au înțeles anumite lucruri, nu au putut să accepte darul lui Dumnezeu pentru ei.

pamant coroanadespini aotv creationism

În al treilea rând, să fim ecologiști, în sensul bun al cuvântului. Dumnezeu a creat natura, apoi ne-a delegat administrarea ei. Păcatul uman, pe lângă decăderea omului, a rezultat și în coruperea Creației. Romani 8 spune însă că toată Creația, acum coruptă, așteaptă descoperirea copiilor lui Dumnezeu și restaurarea la starea originară. Unele lucruri nu vor veni în ființă decât odată cu un cer și pământ nou, dar totuși, aici și acum, cât ține de noi, din cauza dragostei pentru Dumnezeu și pentru că ne pasă de ceea ce Lui îi pasă, să reciclăm cât putem, să consumăm resursele cu înțelepciune, să ne preocupăm de cianuri și gaze de șist, poluare și păduri tăiate fără discernământ – să administrăm sustenabil natura din România, o țară extraordinar de frumoasă și binecuvântată natural.

Ecologiștii de orientare naturalist-evoluționistă au deturnat acest aspect, egalând omul cu restul creației. Dar omul e mult mai prețios decât creația. De aceea, să avem discernământ divin în a găsi echilibrul sustenabil între un ecologism extrem și un abuz al omului asupra naturii.

Și un gând la final pentru cei ce trec acum prin perioade dificile în viață, și pe care toată partea cu știința îi lasă reci, pentru că au probleme personale mai arzătoare. Biblia prezintă cazul lui Iov, greu încercat și dorind doar să primească răspuns la întrebarea arzătoare “De ce?”. După lungi discuții filozofice intre Iov si prieteni, Dumnezeu intervine direct și, timp de câteva capitole (Iov 38-41), îi ține lui Iov o veritabilă lecție de știință și biologie, fără a-i răspunde la întrebare, însă arătându-i o fracțiune din mintea și planurile Sale. Iov se pocăiește, recunoscând necondiționat măreția lui Dumnezeu, și în acel moment, restaurarea sa începe.

Deși nu cred că acest lucru este o regulă, poate, pentru tine, cel strâns într-o situație dificilă, soluția este să-L recunoști pe Dumnezeu ca fiind mult mai mare decât poți tu concepe, văzând poate și informațiile din această secțiune. Și înțelegând o frântură din mintea Lui, să te încrezi în El necondiționat - poate e cheia pentru situația ta. Personal, am trecut pe aici, într-un moment negru din viața mea.

Dumnezeu chiar e mare, incredibil de complex și foarte vrednic de laudă pentru tot ce face. Iar știința nu este un scop în sine, ci un alt mijloc pentru a ajunge la El.

  Aboneaza-te gratuit la revista AOTV Magazin

Articol tiparit in revista Alfa Omega TV Magazin 5.6 - Stiinta si credinta(noiembrie-decembrie 2015). Aceasta revista se distribuie gratuit, aboneaza-te sa o primesti acasa: www.alfaomega.tv/revista

creationism sectiune

Alfa Omega TVSusține publicarea materialelor creștine

Dacă v-a plăcut acest articol și doriți să citiți mai multe articole de acest gen, dați click aici pentru a afla despre modalitățile prin care ne puteți ajuta. Dorim să ajungem la cât mai mulți oameni cu mesajul Evangheliei, dar nu putem face aceasta fără ajutorul vostru! Ajutați-ne financiar să continuăm!

Instalează aplicația mobilă Alfa Omega TV

badge google play badge appstore

 

Alte informatii

Canalul Alfa Omega TV poate fi receptionat gratuit via satelit: Eutelsat E16A, 16 grade Est, Frecventa – 12.717 Mhz, Polarizare Orizontală, Symbol rate - 7500 ks/s, FEC - 3/4, Codare - MPEG-4. Alfa Omega TV Production detine 2 licente de emisie TV pe satelit: canalele Alfa Omega TV si Alfa Omega TV International. SC Alfa Omega TV Production SRL, Str Aurel Pop nr. 8, Timisoara. Reprezentant legal si asociat unic: Petan Tudor. Conducerea societatii: Petan Tudor: director general, coodonator programe; Petan Mirela: director executiv; Mocofan Muguras: director tehnic/dezvoltare.  Cod de conduita profesionala

x

Abonează-te la revista gratuită, la newsletterul nostru email sau la punctele de rugăciune lunare, durează doar câteva secunde.  Abonare

Rugaciune Ai o problemă și ai nevoie de ajutor în rugăciune? Suntem aici pentru tine, te putem sprijini, ne rugăm împreună cu tine! Scrie-ne!

Alfaomega.tv folosește cookies. Info și setări: Politica Cookies. Politica confidențialitate.