Fabricat in Israel - Apa

Scris în . Publicat în Israel.

Peste jumatate din pamantul Israelului este secetos si exista o penurie serioasa de apa. In urma cu mii de ani, Moise a trebuit sa loveasca stanca pentru a procura apa. Astazi, israelienii au o abordare usor diferita, folosind tehnologia si creativitatea. Urmariti imagini uimitoare despre cum acestia folosesc creativ apa din Marea Galileii, Marea Mediterana, depozitele de apa de sub desertul Negev, sau apa menajera reciclata. Si descopera ce inseamna irigarea prin picurare, sau irigarea prin picatura, o inovatie israeliana ce creste dramatic productivitatea agriculturii in zonele de desert, sau cum e folosita „Roua lui Dumnezeu” in agricultura.

Peste jumătate din pământul acestei țări este secetos și avem probleme serioase cu lipsa apei. Moise ne-a dus în Israel, țara care nu are petrol, nu are apă, nu are un pământ prielnic, iar noi a trebuit să ne descurcăm cât mai bine posibil.

În urmă cu mii de ani, Moise a trebuit să lovească stânca pentru a procura apă. Astăzi, israelienii au o abordare ușor diferită, folosind tehnologia și creativitatea.

Marea Galileii

În Israel, principalele surse de apă potabilă sunt Marea Galileii și două straturi acvifere. Dacă ploile sunt rare, atunci rezerva de apă a națiunii este în scădere.

În 1953, Israel a început să construiască rețeaua națională de apă, un sistem de conducte, de canale și de rezervoare care să transporte apă din Marea Galileii către celelalte regiuni. Fiindcă nu aveam apă, am dezvoltat o tehnologie pentru asta.

Unul dintre lucrurile în care Israel a excelat este transformarea unor riscuri, a unor „blesteme”, în binecuvântări. Încă din vremea lui Balaam, poporul evreu întotdeauna a reușit să transforme blestemul într-o binecuvântare. Conductele au reprezentat un început bun, dar rezerva de apă proaspătă a Israelului nu a fost suficientă să susțină o țară în dezvoltare. Israelienii au început să caute în vest, spre Marea Mediterană.

Marea Mediterană

Mii de ani la rând, Marea Mediterană a fost centrul antichității, intersecția dintre Europa, Asia și Africa. Acum, ea este una dintre principalele resurse naturale ale Israelului.

Israel desalinizează o parte atât de mare din apa sa potabilă încât, până la sfârșitul anului viitor, originea majorității apei noastre potabile va fi Marea Mediterană.

Astăzi, Israel produce 450 000 000 metri cubi de apă potabilă pe zi. Printr-un proces numit filtrarea apei de mare prin osmoză inversă, apa poate ajunge din ocean, la robinet, în mai puțin de 90 de minute. Tehnologia israeliană este folosită acum în mai bine de 40 de țări din lume.

Mulțumită Mării Mediterane, Israel s-ar putea să aibă în curând ceva ce înainte era de neimaginat: un surplus de apă. În această țară, nu avem prea multă apă, dar, cumva, până la sfârșitul acestui deceniu, Israel va deveni un exportator de apă.

La știrile de astăzi a fost un reportaj despre faptul că Israel intensifică exportul de apă către Iordania pentru a oferi apă refugiaților sirieni.

În timp ce Israel produce apă potabilă din mare, mulți fermieri își procură apa necesară pentru recolte din aer, la propriu.

„Roua lui Dumnezeu”

Israeliții din vechime au folosit pietre pentru a strânge roua în fiecare dimineață. Acum, o companie israelieană folosește tăvi de plastic pentru a face același lucru. Tăvile au fost create de firma „Tal-Ya”, care înseamnă „roua lui Dumnezeu” în ebraică. În fiecare dimineață, aceste tăvi canalizează roua direct la rădăcina plantelor. Ele previn, de asemenea, creșterea buruienilor între plante și reduc folosirea apei până la 50%.

Apa reciclată

Fermierii israelieni întotdeauna au folosit cu pricepere apa, dar nu a trecut mult până când și-au dat seama că, pentru a supraviețui, trebuie să o refolosească.

Israel reciclează 80% din apa menajeră. Concurentul cel mai apropiat este Spania, cu 10%. Noi reciclăm de opt ori mai multă apă decât oricare altă țară de pe planetă.

Israelienii au dezvoltat o metodă de a purifica apa menajeră folosind raze ultraviolete. Această apă tratată este folosită apoi la irigarea recoltelor.

Dacă o folosești la legume, atunci vrei să o cureți până aproape că o poți bea. Prin urmare, este tratată la un nivel destul de mare.

Astăzi, 60% din apa care irigă terenurile din Israel este apă produsă, nu naturală.

Vă dau ca exemplu ferma noastră. Noi cultivăm jojoba și folosim doar apă tratată pentru irigație. Acest lucru se practică peste tot în Israel.

Acvacultură

Israelul s-ar putea să ducă lipsă de apă proaspătă, dar deșertul Negev din această țară stă deasupra unui ocean subteran, care este prea sărat pentru băut sau pentru desalinizat. Astfel, locuitorii israelieni au găsit o nouă modalitate de a-l folosi.

Nu poți lupta împotriva naturii fiindcă acesta te va bate. După mulți ani, am descoperit că e mai bine să cooperezi și să lucrezi cu ceea ce ai.

Yoav Dagan este unul dintre mulții israelieni care au părăsit oceanul pentru a merge la pescuit în deșert. Au construit ferme piscicole folosind apa sărată de sub pământ.

Aceasta este ideală pentru creșterea peștilor de apă sărată precum bibanul de mare și barramundi.Aici se lucrează fără chimicale. Totul este sănătos, nu afectează mediul și e benefic buzunarului nostru. Facem bani frumoși și acesta este aspectul esențial.

În acest kibuț din deșertul Negev, chiar și apa de la pești este folosită. În fiecare săptămână, apa din aceste rezervoare este înlocuită și pompată sub pământ pentru a iriga livada de măslini din apropiere.

Deșeurile peștilor, din apă, sunt un fertilizator natural ideal. După cum puteți vedea, măslinii cresc în jurul fermelor și se dezvoltă foarte bine fără alte chimicale, doar cu ajutorul nutrienților de la pești.

Israelul duce această idee și altor țări care se luptă cu lipsa apei și a mâncării.

Mergem în sate africane și îi învățăm pe oameni cum să construiască ferme piscicole. În Lacul Victoria, bibanii mureau, iar israelienii merg acum acolo pentru a-i învăța pe oameni cum să-i crească in iazuri ca să poată continua să-i mănânce.

Irigarea prin picurare

De-a lungul timpului, israelienii au găsit noi modalități de a folosi mai puțină apă și, ca întotdeauna, au început în deșert.

Există povestea Aravei. Uneori cad doar 20 ml de ploaie într-un an. Este un climat foarte dur. Totuși, datorită irigării prin picurare, această zonă a devenit grădina de legume al Israelului. 65% din exportul de legume al Israelului către Europa vine din Arava. Astăzi, chiar și cele mai seci părți ale deșertului prosperă, cu ajutorul unui proces numit irigarea prin picurare.

Ideea este mai veche chiar decât statul Israel. Când au ajuns aici primii locuitori, tinerii au venit din orașe fiindcă își doreau să fie fermieri. Au venit în kibuțul Hatzerim, unde s-au confruntat cu multe provocări: pământ arid, salinitate ridicată, apă insuficientă. A fost chiar o perioadă în care s-au gândit să se mute în alt loc.

Apoi a venit Ben Gurion, un lider cu o adevărată viziune, și a zis: „Dacă vreți să vă mutați, e în regulă, dar mergeți mai departe, în sud, nu înapoi în nord.”

Am stat aici și am continuat treaba. Am făcut un experiment, dar ne chinuiam în continuare. Apoi ne-am întâlnit cu omul care a inventat irigarea prin picurare. Acel bărbat era un inginer pe nume Simcha Blass. Acestuia i-a venit ideea irigării prin picurare când a văzut un copac care era mai mare decât ceilalți din jur. După ce a săpat la rădăcina lui, a descoperit că era udat printr-o scurgere a unei țevi subterane. Asta i-a dat ideea, dar au durat câțiva ani, până a fost introdus plasticul, pentru a începe să facă experimente.

Am folosit seringi care puteau emite apă prin mici picături. Asta înseamnă irigarea prin picurare.

Blass s-a întâlnit cu fermierii din kibuțul Hatzerim și, împreună, au fondat compania numită „Netafim”, care înseamnă „picături de apă” în limba ebraică. În curând, recoltele lor au crescut cu 50% și au folosit cu 40% mai puțină apă pentru asta.

Irigarea prin picurare economisește multă apă, produce mai mult, are mai multe rezultate, fără să afecteze mediul înconjurător. Timp de aproape jumătate de secol, compania a dat viață sloganului său: „Cultivă mai mult cu mai puțin”, nu doar în Israel, ci în 110 țări din lume, de la recoltele de trestie de zahăr din Filipine, până la plantațiile de ceai din Tanzania.

India e țara cu care colaborăm cel mai mult. Rezultatele se văd în creșterea uimitoare a producției. Producția fermierilor a crescut la 25-50%. În cazul a 25 % dintre fermieri, producția a crescut cu până la 75%.

Toată lumea vorbește despre deficitul de apă. 75% din apa pe care o avem la dispoziție în lume este folosită pentru agricultură. Dacă economisim doar 15% în agricultură, ne putem dubla apa potabilă și cea pentru canalizare.

În ebraică, avem un termen care înseamnă tikkun olam, „repararea lumii”. Asta face irigarea prin picurare, de fapt. Aceasta este provocarea mea personală.

Material extras din documentarul Fabricat in Israel, produs de CBN si difuzat pe canalul Alfa Omega TV. Urmareste canalul AOTV: https://alfaomega.tv/canal-tv/alfa-omega-tv

5474 accesări

stiri din israel ultimele reclama

sidebar tvlive
sidebar revista
facebook alfa omega tv
App mobila

Aplicația mobilă

Descarcă aplicația mobilă „Alfa Omega TV” și fii la curent cu știri, recomandări și noutăți!

badge google play badge appstore

Alte informații

Canalul Alfa Omega TV poate fi recepționat gratuit via satelit: Eutelsat E16A, 16 grade Est, Frecventa – 12.717 Mhz, Polarizare Orizontală, Symbol rate - 7500 ks/s, FEC - 3/4, Codare - MPEG-4.
Alfa Omega TV Production deține 2 licențe de emisie TV pe satelit: canalele Alfa Omega TV și Alfa Omega TV Internațional. Alfa Omega TV editeaza, la fiecare doua luni, revista: "Alfa Omega TV Magazin".
SC Alfa Omega TV Production SRL, Str Aurel Pop nr. 8, Timisoara. Reprezentant legal și asociat unic: Pețan Tudor. Conducerea societății: Pețan Tudor: director general, coodonator programe; Pețan Mirela: director executiv; Mocofan Muguraș: director tehnic/dezvoltare.
Cod de conduită profesională

Organismul de reglementare sau de supraveghere competent este Consiliul National al Audiovizualului (CNA), cu sediul in Bd. Libertatii nr.14, sector 5, Bucuresti, tel: 40 (0)21 305 5350, email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

 Alfa Omega TV - E-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. | Tel.:+40 256 284913 | Fax:+40 256 284912

Alfaomega.tv folosește cookies. Info și setări: Politica Cookies. Politica confidențialitate.