Cum să iei decizii bune: descoperă înțelepciunea care îți poate schimba viața

Cum să iei decizii bune: descoperă înțelepciunea care îți poate schimba viața

În fiecare zi avem de luat sute de decizii. Decidem dacă să ne ridicăm sau nu din pat, ce mâncăm, ce facem, la ce să ne gândim și ce spunem. Luăm decizii privitoare la orice: de la modul în care să ne aranjăm părul, la cum reacționăm în situații mai serioase la locul de muncă sau acasă.

Deși pare că multe dintre alegerile zilnice nu au cine știe ce mare semnificație, adevărul e că ele contează.

În Deuteronom 30:19 scrie că Dumnezeu a spus: „ţi-am pus înainte viaţa şi moartea, binecuvântarea şi blestemul. Alege viaţa, ca să trăieşti, tu şi sămânţa ta...”

E important să înțelegi că fiecare alegere pe care o faci e o sămânță pe care o plantezi, iar semințele aduc roade: fie pentru viață, fie pentru moarte. Dacă vrei să ai viața pentru care Isus a murit ca să o poți avea, una abundentă de pace și bucurie, atunci trebuie să faci alegeri înțelepte.

Cred că, de multe ori, ne pricepem să ne concentrăm la deciziile „majore” din viață numai ca să fim învinși de cele „minore”. Din Cântarea Cântărilor 2:15 aflăm că „vulpile mici” sunt cele care strică viile. Tot așa, multitudinea miciilor decizii pe care luăm zilnic are un mare impact asupra vieților noastre.

De exemplu, am obiceiul să mă pun în pat la 21:00 în fiecare noapte, astfel încât să adorm până la 21:30. Dacă mă pun în pat din vreme, atunci pot să mă ridic când trebuie și pot să am timp de calitate cu Dumnezeu înainte de a-mi vedea de restul zilei.

Poate că unii se întreabă: „Chiar așa mult să conteze ora la care te pui să dormi?”

Da! Fiindcă dacă aș decide să mă pun în pat când îmi vine cheful, mi-aș sabota timpul dedicat Domnului. Fiind creștină, părtășia e exact ce am nevoie pentru a crește în credință. Apoi, după câteva zile, m-aș simți obosită și slăbită din cauză că am stat trează până târziu, și m-aș întreba de ce pare totul atât de greu.

E atât de simplu, și totuși cred că lucrurile de acest tip ne afectează viața mai mult decât conștientizăm. Trebuie să învățăm să trăim mai profund, în ciuda a ceea ce vrem, credem sau simțim.

Înțelepciunea alege mereu să facă acum ceea ce va produce satisfacție mai târziu. În schimb, alegerile nesăbuite sunt făcute adesea fără să se ia în considerare consecințele. Nesăbuința a definită și drept „lipsă de judecată”.

Și acum niște vești bune: dacă ai făcut alegeri nesăbuite (ca noi toți) și dacă nu ești încântat de felul în care stau lucrurile acum, află că te poți schimba.

Primul pas este să îți asumi responsabilitatea pentru alegerile greșite pe care le-ai făcut. E important să fii sincer cu tine, deoarece Isus spune că adevărul ne face liberi (Ioan 8:32), și aici se încadrează și adevărul despre noi înșine.

Următorul pas este să iei decizia de a te schimba și să începi să faci alegeri înțelepte pentru viitorul tău. Trebuie să realizăm că niciunul nu ne putem schimba pe noi înșine. Numai Dumnezeu ne poate da puterea și abilitatea de a ne schimba obiceiurile și felul în care gândim, vorbim și acționăm. Doar El ne poate ajuta să luăm decizii bune pentru viața noastră.

Știu acest lucru fiindcă, la un moment dat, am vrut cu disperare să mă schimb, dar era clar că nu pot reuși de una singură. Aveam nevoie ca Dumnezeu să mă vindece, să îmi dea putere, să îmi dea siguranță și să mă restaureze în Hristos. Doar atunci am fost în stare să aleg viața în fiecare zi.

Indiferent de schimbările pe care trebuie să le faci, te încurajez să Îi ceri ajutorul lui Dumnezeu. Roagă-te și cere-I să te călăuzească și să îți dea puterea de a lua decizii înțelepte.

În plus, caută versete și studiază textele din Biblie care abordează problemele cu care te confrunți, fie că e vorba de mânie, neiertare, autocontrol sau orice altceva. Cuvântul lui Dmnezeu are puterea de a-ți schimba viața. Cu cât îl citești și îl studiezi mai mult, cu atât vei experimenta mai multă bucurie, putere și libertate.

Gândește-te la următorul lucru: cum ar arăta viața ta dacă ai începe chiar acum să faci alegeri mai bune? Nu mai amâna. Adevărul e că niciodată nu vei găsi un moment mai potrivit și nu trebuie să irosești încă o zi, ratând șansa unui viitor mai frumos.

Cu ajutorul lui Dumnezeu poți reuși! Dacă progresul pare să se petreacă lent, nu te descuraja, fiindcă atunci când rămâi hotărât să iei decizii înțelepte, lucrurile vor începe treptat să se schimbe... și vei începe să vezi viața minunată pe care Dumnezeu a pregătit-o pentru tine.

 

Citește un alt articol despre cum să iei decizii înțelepte: https://alfaomega.tv/alfa-omega-tv/noutati-alfa-omega/5497-intelegand-vremurile-si-luand-decizii-intelepte-editorial-de-tudor-petan

718 accesări
sidebar tvlive
sidebar facebook
sidebar revista
App mobila

Alte informații

Canalul Alfa Omega TV poate fi receptionat gratuit via satelit: Eutelsat E16A, 16 grade Est, Frecventa – 12.717 Mhz, Polarizare Orizontală, Symbol rate - 7500 ks/s, FEC - 3/4, Codare - MPEG-4. Alfa Omega TV Production detine 2 licente de emisie TV pe satelit: canalele Alfa Omega TV si Alfa Omega TV International. SC Alfa Omega TV Production SRL, Str Aurel Pop nr. 8, Timisoara. Reprezentant legal si asociat unic: Petan Tudor. Conducerea societatii: Petan Tudor: director general, coodonator programe; Petan Mirela: director executiv; Mocofan Muguras: director tehnic/dezvoltare.  Cod de conduita profesionala

Aplicația mobilă AO

badge google play badge appstore

 Alfa Omega TV - E-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. | Tel.:+40 256 284913 | Fax:+40 256 284912

Alfaomega.tv folosește cookies. Info și setări: Politica Cookies. Politica confidențialitate.