Cum arata Ierusalimul modern si de ce nu ar trebui divizat niciodata

Scris în . Publicat în Israel.

Dupa declaratia presedintelui Trump, multi au avut impresia ca procesul de pace dintre israelieni si palestinieni s-a sfarsit. In istoria negocierilor dintre israelieni si palestinieni, subiectul unui Ierusalim impartit intrerupe negocierilor din partea israelienilor. De ce?

Scott Ross de la CBN ne arata motivul.

Orasul Vechi, Muntele Sionului si Muntele Maslinilor impartasesc legaturi comune. Pe langa semnificatia biblica, ele se afla in acea parte a orasului pe care palestinienii o doresc ca viitoarea lor capitala.

„Scriptura spune: „Ierusalimul e o cetate asezata pe un deal.” Ne aflam in acest moment pe Muntele Maslinilor si privim inspre Muntele Sionului.

E o panorama splendida a Orasului Vechi, iar in spatele sau se afla Orasul Nou.”

Chaim Silberstein, fondatorul si presedintele organizatiei Keep Jerusalem, este convins ca orasul trebuie sa ramana unit.

„Ierusalimul, in geopolitica, sta asezat pe multa dezbinare, atat intre evrei, cat si intre natiunile arabe, care sunt impotriva poporului evreu.”

Ierusalimul a fost cucerit de mai multe ori decat orice alt oras din istorie si totusi, e singura capitala cunoscuta de poporul evreu.

Lumea inca refuza sa recunoasca aceasta capitala a evreilor, chiar daca acest lucru e mentionat de peste 640 de ori in Vechiul Testament dar nu apare nici macar o data pe nume in Coran.

„Ierusalimul e capitala Israelului. Stim ca, acum 3 000 de ani, imparatul David a cucerit Ierusalimul, si-a asezat resedinta aici si, pentru mii de ani, evreii au avut suveranitate asupra pamantului din Israel. O mica parte dintre evrei a locuit dintotdeauna in Palestina, in Israel, vreme de secole, dar adevarata revenire a poporului evreu a inceput doar in ultimii 150 de ani.”

Pe scena lumii, Ierusalimul e vazut ca fiind divizat intre est si vest. Orasul Nou, din vest, e preponderent format din evrei. Partea mai veche, inspre est, se intinde de la nord la sud. Majoritatea arabilor din oras locuiesc in aceasta zona, langa un numar aproape egal de evrei.

- Tinand cont de actuala stare a orasului si discutand despre divizarea Ierusalimului, e realist acest lucru, un Ierusalim divizat?

- Cred ca acesta ar reprezenta un dezastru de proportii istorice si o greseala imensa, pentru ca o eventuala divizare a Ierusalimului ar crea efectul opus al pacii.

Intre 1949-1967, Ierusalimul a fost impartit si Iordania controla sectorul estic. In timpul Razboiului de Sase Zile din 1967, Israelul a preluat din nou controlul.

Biblia numeste Ierusalimul „cetatea Marelui Imparat, si Ierusalimul a avut multi imparati. In 1964, imparatul Hussein al Iordaniei a inceput constructia unui palat pe varful dealului aflat la limita nordica a Ierusalimului. Razboiul de Sase zile i-a stricat insa planurile. Acest loc e cunoscut pentru palatul imparatului Saul, nu al lui Hussein.

De aici, de sus, e usor de vazut de ce toti imparatii au dorit sa cucereasca acest deal. Privind spre est, inspre pustia Iudeii, in spatele pustiei sunt muntii Moabului, Iordania de astazi, si putem vedea pana la Marea Moarta si valea Iordanului. Aici, dedesubt, e cartierul evreiesc Pisgat Zeev, iar la nord, Neve Yaakov. Aceste doua cartiere sunt inconjurate de cartiere arabe.

Daca am diviza Ierusalimul si am spune ca tot ce e la stanga e Palestina, atunci 95 000 de evrei, care locuiesc in acest cartier se vor trezi in Palestina.

Privind spre nord, putem vedea tinuturile biblice Iudeea si Samaria, sau Cisiordania. In departare, la doar 8 km de Ierusalim, e orasul Ramallah, sediul guvernului Autoritatii Palestiniene.

Daca se doreste intelegerea problemelor strategice ale Ierusalimului, e important sa ne intrebam care e scopul arabilor. Ei pricep ca Ierusalimul e inima poporului evreu si ei stiu ca, daca reusesc sa captureze Ierusalimul, vor reusi sa cucereasca Israelul.

Silberstein crede ca arabii lucreaza pe trei fronturi principale in a incerca sa cucereasca Ierusalimul, acestea fiind prin forta, propaganda si la nivel diplomatic, dar si prin demografie.

Ei mereu construiesc in Ierusalim structuri ilegale si au reusit sa creeze un teritoriu continuu care pleaca din Ramallah, din nord, prin Ierusalim, prin Orasul Vechi, pana la Betleem, in sud.

Prin aceasta, au infiltrat un „cal troian demografic in Ierusalim.

Zaharia 14 vorbeste despre ce se intampla aici, pe Muntele Maslinilor. Aici va fi un cutremur, va fi razboi si tot soiul de lucruri supranaturale se vor intampla aici. Acestea inca n-au avut loc. Se vor intampla in viitor, insa Zaharia isi sfarseste profetia spunand ca „Ierusalimul va fi linistit.

Intrebarea e cum vom ajunge acolo. Cred ca mentinerea unitatii Ierusalimului sub suveranitate israeliana sigur va aduce pacea Ierusalimului.

Acesta e un preludiu la evenimentul nemaipomenit pentru care speram si ne rugam sa aiba loc, aducand pace deplina atat Ierusalimului, cat si lumii intregi.

Stire difuzata in emisiunea Jerusalem Dateline 209 - 16 decembrie 2017, la Alfa Omega TV.

Ultimele stiri crestine: http://alfaomega.tv/stiri

4276 accesări

stiri din israel ultimele reclama

sidebar tvlive
sidebar revista
facebook alfa omega tv
App mobila

Aplicația mobilă

Descarcă aplicația mobilă „Alfa Omega TV” și fii la curent cu știri, recomandări și noutăți!

badge google play badge appstore

Alte informații

Canalul Alfa Omega TV poate fi recepționat gratuit via satelit: Eutelsat E16A, 16 grade Est, Frecventa – 12.717 Mhz, Polarizare Orizontală, Symbol rate - 7500 ks/s, FEC - 3/4, Codare - MPEG-4.
Alfa Omega TV Production deține 2 licențe de emisie TV pe satelit: canalele Alfa Omega TV și Alfa Omega TV Internațional. Alfa Omega TV editeaza, la fiecare doua luni, revista: "Alfa Omega TV Magazin".
SC Alfa Omega TV Production SRL, Str Aurel Pop nr. 8, Timisoara. Reprezentant legal și asociat unic: Pețan Tudor. Conducerea societății: Pețan Tudor: director general, coodonator programe; Pețan Mirela: director executiv; Mocofan Muguraș: director tehnic/dezvoltare.
Cod de conduită profesională

Organismul de reglementare sau de supraveghere competent este Consiliul National al Audiovizualului (CNA), cu sediul in Bd. Libertatii nr.14, sector 5, Bucuresti, tel: 40 (0)21 305 5350, email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

 Alfa Omega TV - E-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. | Tel.:+40 256 284913 | Fax:+40 256 284912

Alfaomega.tv folosește cookies. Info și setări: Politica Cookies. Politica confidențialitate.