MOLDOVA: Crestem o generatie care va schimba lumea

MOLDOVA: Crestem o generatie care va schimba lumea

  Secțiunea ProViață

DE LILIA GUMA, CHIȘINĂU

Realitatea e dură... E dură pentru că leul moldovenesc se devalorizează, pentru că prețurile cresc, pentru că mulți sunt nevoiți să plece peste hotare pentru a-și câștiga pâinea. Realitatea e dură, pentru că nu departe de hotarele țării noastre mor oameni nevinovați în războiul din Ucraina... Realitatea e dură, însă de câte ori ne-am întrebat dacă suntem în stare să o schimbăm? De câte ori ne-am întrebat dacă, nu cumva noi suntem vinovați că trăim o astfel de realitate?

Ateismul, corupția, abuzul de alcool și criza economică sunt cuvintele care descriu cea mai săracă țară din Europa, Republica Moldova. Această realitate tristă a lovit fără milă familii și a victimizat zeci de mii de copii. Mulțimea copiilor străzii a sensibilizat și responsabilizat Biserica Filadelfia din Chișinău să treacă la acțiune încă din anul 1998.

Totul a început cu o masă zilnică, precedată de o prezentare biblică, condiții de igienizare, cursuri de alfabetizare, oferite copiilor cerșetori, într-o sală special amenajată în clădirea Bisericii. Copiii veneau cu multă bucurie aici, unde erau acceptați și tratați cu dragoste.
Dar, cu toate acestea, ei trebuiau să se întoarcă în canale și case ruinate pentru a se „odihni” în timpul nopții… unii din ei dormeau sub cerul liber, pe țevile termice.

Evidenta nevoie de adăpost a copiilor străzii a determinat conducerea bisericii să înființeze în anul 1999 orfelinatul de tip familial, Centrul Creștin Betania. A fost procurată o fostă tabără pionierească, situată la 15 km de Chișinău, iar cele zece barăci au fost transformate în locuințe confortabile, cu toate condițiile necesare pentru un trai decent.
Aici, părinți voluntari, s-au dedicat pentru a acorda dragoste acestor copii, oferindu-le mediul cald al unei familii creștine sănătoase.

In fiecare casă locuiește un cuplu cu copiii lor biologici și 6-8 copii orfani.

Spre exemplu familia Viorica și Nicolae Dodu, nu au copii proprii, însă în casa lor de la „Betania” au fost educați peste 23 de copii iar 5 din ei sunt deja căsătoriți, având o viață decentă, bazată pe principii morale biblice. Copiii le spun părinților de la „Betania”: mama și tata. Viața de zi cu zi și-o trăiesc ca într-o familie adevărată, alături de alți frați și surori... copii orfani altădată. Băieții se ocupă de treburile gospodărești alături de tata, iar fetele învață de la mama cum să gătească, să facă ordine și să păstreze armonie și lumină în căminul familial.

o-gen-care-va-schimbaMulți dintre copiii din familiile orfelinatului vin din anturaje groaznice și sărăcie maximă, purtând în inimile lor inocente traume, pe care maturii, uneori, nu le pot duce.

Lidia, o fetiță de la “Betania”, a trecut printrun moment de groază când avea doar 12 ani.

În una din zile, mama biologică și tatăl vitreg al copilei, fiind în stare de ebrietate, s-au certat rău de tot. Bărbatul înfuriat, își omoară soția chiar în prezența Lidiei... După câteva clipe, realizându-și fapta, acesta se sinucide infigându-și cuțitul în inimă. Doar cu ajutorul lui Dumnezeu, părinții din „Betania” au putut alina inima acestui copil, și zâmbetul ei este unul sincer și luminos acum! Această adolescentă, ca oricare alta, are vise mari pentru viitor, dorindu-și să devină medic, pentru a putea fi de folos oamenilor nevoiași.

Destine schimbate!

Irina a fost un copil cerșetor disperat, care-și căuta hrana în tomberoanele de gunoi… La 5 ani, tot ce știa despre părinții ei, era că tatăl e în închisoare din cauza drogurilor, iar mama a părăsit-o. Înfometată și necăjită, Irina venea la programul „Pâinea vieții” organizat de Biserica Filadelfia, pentru că aici, putea găsi grijă, educație, și mâncare zilnică, din care îi ducea și bunicii sale, care nu era în stare să se întrețină singură.

În 1999, când a fost inaugurată prima casă din cadrul Orfelinatului de tip Familie – Centru Creștin „Betania”, Irina împreună cu alți 4 copii au pășit într-o nouă viață, căpătând un cămin familial plin de dragoste și grijă. Abia atunci, Irina a înțeles că și copilăria poate fi fericită și lipsită de durere! A studiat la Liceul Elimul Nou cu sârguință, ajutând pe frații ei mai mici de la Betania, să-și facă temele. Cântă la flaut, compune poezii și studiază pedagogia. Irina s-a căsătorit, ca și alte multe fete crescute la „Betania”, are familia proprie în care duce dragostea primită în casa celor care i-au fost cu adevărat “părinți”!

***

Mama coreeancă, tatăl nigerian, el născut în Moldova. Îi era groază să meargă acasă, pentru că mama zilnic venea beată, iar pe tatăl său, nici nu l-a cunoscut. Mizeria și scandalurile din casă au făcut ca Petru să ajungă un copil al străzii. Deseori dormea în camioanele care transportau tomberoanele de gunoi sau își improviza locuința din carton. Petru este un tânăr, care acum studiază medicina la Universitatea de Stat „Nicolae Testemiețanu”, și este student și la facultatea de Drept.

La 9 ani, Petru a fost luat în una din familiile de la „Centrul Crestin Betania” – orfelinatul de tip familie al Bisericii Filadelfia. Mai târziu a aflat că mama lui a murit fiind împușcată în împrejurări necunoscute, iar fratele a comis un omor și a fost privat de libertate. Petru însă a fost scos de Dumnezeu din acel context depravat și a fost salvat, destinul lui fiind unul complet diferit de cel al altor membri din familia lui biologică. Acum Petru și-a schimbat actele atribuindu-și numele părinților de la Betania, cărora le spune: mama și tata! Destinul acestui tânăr a fost schimbat, deoarece cuiva i-a păsat de el!

Schimbarea prin educație de calitate!

Concomitent cu asigurarea mediului de familie pentru copiii străzii, Biserica Filadelfia a pus bazele unui program de educație creștină destinat să transforme viața acestor copii, în mare parte analfabeți.

Prin urmare, în septembrie 1999 a fost inugurată prima școală creștină din Republica Moldova, care oferea un program de la grădiniță la clasele I-IV. În cadrul școlii noastre Dumnezeu a folosit echipa de educatori profesioniști, în strânsă cooperare cu părinții voluntari de la „Betania”, pentru a oferi asistență și educație excelentă în contextul școlilor publice degradate din punct de vedere moral și profesional.

Dumnezeu ne-a asigurat dezvoltarea continuă a capacității de educație, precum și a calității ei, ceea ce a făcut ca în anul 2005 școala primară să devină Gimnaziu, iar în anul 2010 să primească statutul de Liceu Teoretic „Elimul Nou”.

În anul 2014, liceul nostru a intrat în topul primelor licee din Republica Moldova, cu 100% promovare la examenul de bacalaureat. Absolvenții noștri, mulți dintre ei foști cerșetori, își continuă studiile la Universități celebre din țară și din străinătate. Aleluia!

În loc de încheiere

Știm că Dumnezeu nu dorește să ne oprim aici. Calea sigură pentru a învinge corupția, sărăcia, ura și violența în Republica Moldova este ridicarea unei generații transformate de Dumnezeu! Mandatul nostru este cel de a oferi tuturor copiilor șansa de a deveni oameni integri, cu verticalitate bazată pe valorile eterne ale Bibliei.

Împreună creștem o generație care va schimba țara și lumea! Doamne ajută!

6045 accesări

Alfa Omega TVSusține publicarea materialelor creștine

Dacă v-a plăcut acest articol și doriți să citiți mai multe articole de acest gen, dați click aici pentru a afla despre modalitățile prin care ne puteți ajuta. Dorim să ajungem la cât mai mulți oameni cu mesajul Evangheliei, dar nu putem face aceasta fără ajutorul vostru! Ajutați-ne financiar să continuăm!

sidebar tvlive
sidebar facebook
sidebar revista
App mobila

Alte informații

Canalul Alfa Omega TV poate fi receptionat gratuit via satelit: Eutelsat E16A, 16 grade Est, Frecventa – 12.717 Mhz, Polarizare Orizontală, Symbol rate - 7500 ks/s, FEC - 3/4, Codare - MPEG-4. Alfa Omega TV Production detine 2 licente de emisie TV pe satelit: canalele Alfa Omega TV si Alfa Omega TV International. SC Alfa Omega TV Production SRL, Str Aurel Pop nr. 8, Timisoara. Reprezentant legal si asociat unic: Petan Tudor. Conducerea societatii: Petan Tudor: director general, coodonator programe; Petan Mirela: director executiv; Mocofan Muguras: director tehnic/dezvoltare.  Cod de conduita profesionala

Aplicația mobilă AO

badge google play badge appstore

 Alfa Omega TV - E-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. | Tel.:+40 256 284913 | Fax:+40 256 284912

Alfaomega.tv folosește cookies. Info și setări: Politica Cookies. Politica confidențialitate.