Stadiile dezvoltarii intrauterine a bebelusului

Stadiile dezvoltarii intrauterine a bebelusului

  Secțiunea ProViață

Viața în sine este un miracol! Fiecare zi din etapele dezvoltării unui bebeluș înainte de naștere mărturisește modul tainic în care suntem alcătuiți.

Ziua 1: Spermatozoidul se unește cu ovulul pentru a forma o celulă (mai mică decât o granulă de sare). Noua viață a moștenit 23 de cromozomi de la fiecare părinte. Conține tiparul genetic complex al dezvoltării umane: sexul copilului, culoarea părului și a ochilor, nuanța tenului.

Zilele 3-4: Embrionul nou format ajunge prin trompe în uter, unde terenul este pregătit pentru implantare.

Zilele 5-9: În acest timp, embrionul constând din 64 până la 128 de celule se implantează în peretele bogat al uterului și începe să se hrănească.

Zilele 10-14: Embrionul care se dezvoltă își semnalează prezența prin hormoni și substanțe placentare împiedicând menstruația mamei.

Ziua 20: Baza creierului, măduva spinării și sistemul nervos sunt deja formate.

stadii-ale-dezvoltarii-ziua-35Ziua 21: Inima începe să bată.

Ziua 28: Se formează coloana vertebrală și mușchii. Încep să se vadă brațele, picioarele, ochii și urechile.

Ziua 30: La o lună, embrionul este de 10.000 de ori mai mare decât ovulul fecundat și se dezvoltă rapid. Inima pompează cantități tot mai mari de sânge prin sistemul circulator. Placenta formează o barieră unică păstrând sângele mamei separat, permițând în același timp oxigenului și hranei să ajungă șa embrion.

Ziua 35: Se pot deosebi cele cinci degete la mâini. Ochii de închid la culoare pe măsură ce are loc pigmentarea.

Ziua 40: Se pot detecta și înregistra undele creierului.


stadii-ale-dezvoltarii-sapt-8Săptămâna 6: Ficatul preia producerea celulelor sângelui și creierul începe să controleze mișcarea mușchilor și a organelor. Mama pierde al doilea ciclu și probabil realizează că este însărcinată.

Săptămâna 7: Embrionul începe să se miște spontan. Se formează maxilarele, inclusiv rădăcina dinților în gingii. Curând se vor închide pleoapele pentru a proteja dezvoltarea ochilor sensibili la lumină și se vor redeschide în luna a șaptea.

Săptămâna 8: Cu o lungime de peste doi centimetri, această viață care se dezvoltă se numește acum făt (din limba latină – fetus, care înseamnă „tânăr” sau „vlăstar”. Există deja tot ce vom găsi într-un adult pe deplin dezvoltat. Inima bate mai bine de o lună, stomacul produce sucuri gastrice și rinichii încep să funcționeze. Patruzeci de grupuri de mușchi încep să funcționeze în legătură cu sistemul nervos. Trupul fătului răspunde la atingere, cu toate că mama nu va simți mișcările până în luna a patra sau a cincea. În acest stadiu sunt produce cele mai multe avorturi prin chiuretaj și aspirație.

Săptămâna 9: Amprentele sunt deja evidente. Fătul își va îndoi degetele în jurul unui obiect pus în palma mâinii lui.

stadii-ale-dezvoltarii-sapt-9Săptămâna 10: Uterul își dublează mărimea. Fătul poate privi cu ochii întredeschiși, poate înghiți și își poate încrunta fruntea.

Săptămâna 11: Acum fătul are aproape cinci centimetri lungime. Începe să urineze. Fața are deja profilul bebelușului, iar mișcările mușchilor sunt mai coordonate.

Săptămâna 12: Fătul doarme, se trezește și își exersează energic mușchii – își întoarce capul, îndoaie degetele de la picioare, își deschide și închide gura. Când i se mângâie palma, fătul își strânge pumnul. Fătul respiră lichid amniotic pentru a-zi dezvolta sistemul respirator.

Săptămâna 13: A început să îi crească păr fin pe cap și încep să apară diferențele sexuale.


Luna 4: Pe la sfârșitul acestei luni, lungimea fătului este între 20 și 25 de centimetri și greutatea depășește 200 de grame. Fătului încep să îi funcționeze urechile și există dovezi că fătul aude vocea mamei și bătăile inimii, cât și zgomotele exterioare. Cordonul ombilical a devenit o minune tehnologică transportând 300 de litri de lichid pe zi și încheind un ciclu complet în 30 de secunde. Chiuretajul încă poate fi folosit ca metodă abortivă sau injectarea soluției saline.

stadii-ale-dezvoltarii-luna-4Luna 5: Jumătate din perioada de sarcină a trecut deja și fătul are aproximativ 30 de centimetri lungime. Mama a început deja să îi simtă mișcările. Fătul poate tresălta la auzul unui zgomot deosebit de puternic sau de neobișnuit.

Luna 6: Funcționează glandele sebacee și sudoripare. Pielea delicată a bebelușului în creștere este protejată împotriva lichidului fetal de o grăsime specială numită „vernix”. Dacă bebelușul s-ar naște în acest moment și i s-ar acorda îngrijirea corespunzătoare, ar putea supraviețui. Avortul poate fi realizat cu ajutorul prostaglandinei sau prin histerotomie.

Luna 7: Bebelușul își folosește acum cele patru simțuri: văzul, auzul, gustul și simțul tactil și poate recunoaște vocea mamei.

Luna 8: Începe să i se îngroașe pielea apărând un strat inferior de grăsime pentru izolare și hrănire. Încep să i se dezvolte anticorpii. Bebelușul absoarbe zilnic cam patru litri de lichid amniotic, lichidul fiind complet înlocuit la fiecare trei ore. Poate fi realizat avortul prin naștere parțială.

Luna 9: Spre sfârșitul acestei luni, bebelușul este gata să se nască. Durata medie a sarcinii este de 280 de zile, începând din prima zi a ultimului ciclu menstrual al mamei, durata fiind însă variabilă. Cei mai mulți bebeluși (între 85% și 95%) se nasc undeva între 266 și 294 de zile. În acest moment bebelușul cântărește între 2.700 și 4.000 de grame, inima lui pompând zilnic aproximativ 1.000 de litri de sânge. Bebelușul este pe deplin capabil să trăiască afară din pântece.

4021 accesări

Alfa Omega TVSusține publicarea materialelor creștine

Dacă v-a plăcut acest articol și doriți să citiți mai multe articole de acest gen, dați click aici pentru a afla despre modalitățile prin care ne puteți ajuta. Dorim să ajungem la cât mai mulți oameni cu mesajul Evangheliei, dar nu putem face aceasta fără ajutorul vostru! Ajutați-ne financiar să continuăm!

sidebar tvlive
sidebar facebook
sidebar revista
App mobila

Alte informații

Canalul Alfa Omega TV poate fi receptionat gratuit via satelit: Eutelsat E16A, 16 grade Est, Frecventa – 12.717 Mhz, Polarizare Orizontală, Symbol rate - 7500 ks/s, FEC - 3/4, Codare - MPEG-4. Alfa Omega TV Production detine 2 licente de emisie TV pe satelit: canalele Alfa Omega TV si Alfa Omega TV International. SC Alfa Omega TV Production SRL, Str Aurel Pop nr. 8, Timisoara. Reprezentant legal si asociat unic: Petan Tudor. Conducerea societatii: Petan Tudor: director general, coodonator programe; Petan Mirela: director executiv; Mocofan Muguras: director tehnic/dezvoltare.  Cod de conduita profesionala

Aplicația mobilă AO

badge google play badge appstore

 Alfa Omega TV - E-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. | Tel.:+40 256 284913 | Fax:+40 256 284912

Alfaomega.tv folosește cookies. Info și setări: Politica Cookies. Politica confidențialitate.