Donează     Rugăciune       TV LIVE                 

Realități și perspective 40 - Cultura familiei și prețuirea darului vieții - Petru Bulica

Pe masura ce ne apropiem de final, presiunile pe familie vor fi tot mai mari. Vorbind de Romania, presiunile sunt uriase. Pe de o parte, dinamica familiei s-a schimbat foarte mult. Inainte sotia depindea mult de sot. Astazi, ea poate avea o viata independenta. Multi oameni ajung sa nu se mai casatoreasca din acest motiv sau sa divorteze foarte usor. In tot acest demers, nu exista vreo confesiune crestina care sa nu se fi alaturat.

 

Căsătoria în perspectiva lui Dumnezeu

Primul mandat dat de Dumnezeu a fost: „creșteți, înmulțiți-vă și administrați toată creația”. Dumnezeu nu este singuratic. El există ca și o comuniune perfectă de trei persoane: Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt. Omul a fost creat după chipul și asemănarea Lui ca o ființă socială, relațională. Prima relație esențială a omului este cu Dumnezeu, iar mai apoi e relația în familie.

Căsătoria nu este un aranjament social. Ea reprezintă un legământ și o promisiune sacră. Ea are loc înaintea lui Dumnezeu și înaintea Trupului lui Hristos, care este Biserica. Dacă nu sunt aplicate principiile Scripturii în căsnicie, atunci apar probleme. Dumnezeu care a inventat această instituție a căsătoriei, ne-a pus la dispoziție și principiile după care ea funcționează. Dacă nu aplicăm aceste principii, căsnicia nu va funcționa, dar nu e vina lui Dumnezeu în acest caz.

Familia și valorile vieții

Acestea două nu pot fi separate. Pot fi tratate însă epistemologic, dar ele sunt legate unele de celelalte. Există acest concept al sanctității vieții de familie. Aici vorbim de o uniune în care Dumnezeu este implicat. Sfințenia și sanctitatea vieții nu pot fi separate, ele trebuie luate împreună. Dragostea lui Dumnezeu depășește limitele legate de sex. Dumnezeu este dragoste. În Scriptură descoperim cum este această dragoste. Ea nu este o dragoste sub forma în care e promovată astăzi, ci una demonstrată prin Isus, o dragoste de tip agape. Ea se dăruiește și respectă principiile Scripturii.

Cei care sunt „pro-viață” și „pro-familie” sunt considerați fundamentaliști?

Aici nu e vorba de fundamentalism religios. Dacă ne numim într-adevăr creștini, nu putem spune că adoptăm aceste perspective foarte liberale cu privire la familie și la sanctitatea vieții. În contextul acesta există o contradicție. Nu e vorba de fundamentalism, ci de a crede sau nu în Dumnezeu. A crede că Scriptura este adevărul, sau că pe lângă acest adevăr, omaenii își mai permit să vină cu anumite amendamente, în funcție de cum le place lor. Cuvântul lui Dumnezeu este același, nu se schimbă. Dumnezeu este de asemenea același și principiile pe care El le-a lăsat nu se pot schimba. Aici nu este loc de negociere.

De ce nu sunt abordate în biserici subiecte tabu?

Acestea sunt domenii sensibile și delicate, de aceea ele trebuie abordate cu multă înțelepciune, pentru că în biserică se află persoane cu vârste diferite. Sunt anumite lucruri lăsate de Dumnezeu care trebuie lămurite și discutate în funcție de vârsta persoanei. Dacă pastorii nu se ocupă de aceste lucruri în biserică, lumea seculară a început să se ocupe de ele foarte serios. În Marea Britanie s-a luat hotărârea ca educația sexuală a copiilor să înceapă de la vârsta de patru ani în școli, respectiv grădinițe. Sub acest pretext, copii sunt expuși la lucruri ce stau împotriva Cuvântului lui Dumnezeu. Ei discută la școală astfel de lucruri și părinților le este frică să abordeze subiectul sexualității, pe care copii oricum îl știu, dar îl știu într-un mod deformat. În familie, aceste lucruri trbeuie discutate progresiv, în funcție de vârstă. Ele trebuie stabilite clar, în funcție de vârsta copilului, pentru că la școală copii oricum sunt expuși la tot felul de idei și ei pot dobândi în timp perspective care nu au nimic de a face cu creștinismul.

De ce este importantă o afirmare publică a valorilor vieții? („Marșul pentru viață”)

Nu este suficient ca doar creștinii să cunoască adevărul. În Scriptură vedem că adevărul trebuie întotdeauna proclamat. Acesta nu trebuie uitat de către generația prezentă și generațiile viitoare. Adevărul trebuie auzit și de cei care trăiesc în această lume foarte secularizată și nu îl cunosc sau l-au uitat. Este foarte important ca aceste valori să fie afirmate, fără violență. Țara a început să-și dea seama că dacă nu afirmăm aceste valori ce nu se schimbă, le uităm și ele se diluează. Oamenii au început să se maturizeze și să își dea semama că nu e suficient ceea ce crede o persoană, ci este important ca adevărurile să fie proclamate și comunicate.

În vremurile acestea ale post-modernismului, există o separare între viața privată și viața publică, separare care nu este sănătoasă. În viața privată omul este creștin și se închină în biserică, dar nu duce la locul de muncă sau în societate nimic din ceea ce se află în interiorul lui. Lucrul acesta este o greșeală. Prin asemenea acțiuni („Marșul pentru viață”), creștinii vor să arate că nu poți izola viața privată de viața publică, ci ele trebuie să se suprapună. Ceea ce un creștin este acasă și la biserică, trebuie să fie și în societate.    

Sunt tot mai mulți oameni din diferite domenii care se ridică în apărarea vieții. Cum comentați?

Aceste lucruri sunt necesare, Ridicarea oamenilor în această privință ne arată că tot mai multe persoane care au o credință adevărată și-au dat seama că această credință nu trebuie să o țină doar pentru ei, ci ea trebuie afirmată în aceste vremuri, pentru că opoziția este extrem de mare.

Această problemă a avorturilor este una demografică, socială, culturală, medicală sau religioasă?

Ea este în primul rând o problemă spirituală. Nu poate fi demografică și socială, deoarece aceste sunt efectele avortului. România încă nu a cules ce a semănat în toți acești ani de pe urmele avortului, dar viitorul va arăta că nu este în regulă ceea ce s-a întâmplat. Mișcarea „pro-life” este în creștere în întreaga lume.    

Avortul are un impact emoțional puternic, nu doar fizic. De ce?

Avortul este o traumă pe care o simte și fătul. Științific s-a dovedit că avortul reprezintă o suferință foarte mare. Pentru femeia care ar fi putut deveni mamă și a avortat copilul există o traumă care o va urmări toată viața. Vindecarea sufletească și spirituală nu este ușoară în acest caz. Sunt chiar bărbați ce devin extrem de furioși în momentul în care aud că soția lor a apelat la avort. Toate lucrurile au implicații spirituale. Plătești prețul pentru fiecare lucru și consecințele urmăresc un om toată viața. Aceasta este o realitate ce e negată, dar când stai de vorbă cu oameni care au trecut prin asemenea traume, rămâi uimit de cât de afectați rămân aceștia și cât de grea este mai apoi vindecarea și reabilitarea lor spirituală în ochii lui Dumnezeu sau în propria lor perspectivă. Cei care suferă de consecințe sunt: femeia cu pricina, soțul acesteia, părinții, medicii și toți cei implicați într-un fel sau altul în procesul unui avort.

Realitati si perspective 40 - Ce spune Biblia despre sexualitate - Petru Bulica, pastor, Biserica Betel Timisoara - 18 martie 2016, pe canalul Alfa Omega TV. Urmăriți emisiunile REALITĂȚI ȘI PERSPECTIVE, o perspectivă creștină asupra contextului actual în care trăim - în fiecare sâmbătă, de la ora 21, la Alfa Omega TV.

http://alfaomega.tv/mediacenter/category/realitati-si-perspective

#RSP ‪#RealitatiSiPerspective

 

Etichete: pro-viata, avort, noutati pro viata

Alfa Omega TVSusține publicarea materialelor creștine

Dacă v-a plăcut acest articol și doriți să citiți mai multe articole de acest gen, dați click aici pentru a afla despre modalitățile prin care ne puteți ajuta. Dorim să ajungem la cât mai mulți oameni cu mesajul Evangheliei, dar nu putem face aceasta fără ajutorul vostru! Ajutați-ne financiar să continuăm!

Alte informatii

Canalul Alfa Omega TV poate fi receptionat gratuit via satelit: Eutelsat E16A, 16 grade Est, Frecventa – 12.717 Mhz, Polarizare Orizontală, Symbol rate - 7500 ks/s, FEC - 3/4, Codare - MPEG-4. Alfa Omega TV Production detine 2 licente de emisie TV pe satelit: canalele Alfa Omega TV si Alfa Omega TV International. SC Alfa Omega TV Production SRL, Str Aurel Pop nr. 8, Timisoara. Reprezentant legal si asociat unic: Petan Tudor. Conducerea societatii: Petan Tudor: director general, coodonator programe; Petan Mirela: director executiv; Mocofan Muguras: director tehnic/dezvoltare.  Cod de conduita profesionala

x

Abonează-te la revista gratuită, la newsletterul nostru email sau la punctele de rugăciune lunare, durează doar câteva secunde.  Abonare

Rugaciune Ai o problemă și ai nevoie de ajutor în rugăciune? Suntem aici pentru tine, te putem sprijini, ne rugăm împreună cu tine! Scrie-ne!

Alfaomega.tv folosește cookies. Info și setări: Politica Cookies. Politica confidențialitate.