Donează     Rugăciune       TV LIVE                           

acasa proviata luna proviata aotv 01-de-ce-trebuie 02-efectele 03-ce-fac 04-ce-poti-face 05-adoptia castitatea 05-marsul 06-ai-nevoie 07-resurse

„Avortul îi afectează profund și pe bărbați.”

Aceasta este mărturia lui Christian despre trauma profundă pe care și bărbații o trăiesc atunci când refuză statutul de părinte și darul vieții pentru unul dintre copiii săi. Soția lui, Christine, a scris și ea o mărturie tulburătoare despre avort. Cei doi soți au făcut avort chiar după legalizarea acestuia în Franța, iar trauma pe care au trăit-o i-a bântuit timp de decenii, atât pe ei, cât și pe copiii lor.

Aveam 21 de ani când prietena mea de atunci m-a anunțat că e însărcinată. Aveam o relație „flexibilă”. În vara aceea, eu munceam în Maroc, iar ea își petrecea vacanța în Spania. A venit să mă vadă înainte să se întoarcă la Paris iar apoi mi-a telefonat când a ajuns acolo.

Luase deja decizia să facă avort și făcuse toate pregătirile. Avea să plece în Anglia, la bunica ei. Avortul era atunci deja legal în Anglia, dar nu și în Franța. I-am sugerat din vârful buzelor că ne-am putea căsători. Dar ei îi era prea teamă să-i spună tatălui ei, nici nu putea fi vorba să păstreze copilul și nici să se căsătorească.

După avort, ne-am mai văzut o dată sau de două ori și apoi am plecat fiecare pe calea lui fără să mai vorbim niciodată. După câteva luni, am aflat din întâmplare că se căsătorise. 
Nu bănuiam ce impact avea să aibă acel avort asupra mea, asupra vieții mele și asupra celei care avea să-mi devină soție, asupra viitoarei mele familii și asupra viitorilor mei copii.

Am îngropat adânc acel avort și toate sentimentele mele. M-am închis. Nu mai voiam să mă atașez de nimeni, îmi era teamă de suferință și de a nu produce suferință, de a nu fi la înălțimea situațiilor dificile, de a nu mă putea confrunta cu ele și de a nu le putea depăși.

Am început mai apoi o relație cu Christine, viitoarea mea soție. Nu eram încă căsătoriți când mi-a spus că e însărcinată. Eram complet anesteziat. Nu îmi puteam asuma acest lucru. Pentru mine, avortul era singura ieșire. Primul avort distrusese ceva în mine și deschisese ușa către al doilea, ca într-un cerc vicios. Ea a avortat primul nostru copil.

Totuși, Christine și cu mine ne-am căsătorit și în prezent avem cinci fiice. Drumul spre iertare și vindecarea interioară a fost unul lung și dureros. Ne-am cerut iertare și am oferit iertare împreună. Am putut face acest lucru după ce ne-am întâlnit cu Dumnezeu. Un Dumnezeu al iubirii și al vieții.

Am intrat în legătură cu o organizație care sprijină femeile în criză de sarcină și femeile care au avortat.

Am depășit o altă etapă decisivă când am putut vorbi despre avort, mai întâi în cuplu, apoi și cu fiicele noastre. Incapacitatea de a vorbi era ca o cangrenă care își răspândea otrava prin mine. Vorbitul a oprit răspândirea acestei otrăvi și a răului pe care mi-l făcea și mi-a permis să-mi continui drumul pe calea vindecării.

Împreună cu soția mea, am fost într-un „weekend de vindecare”, o experiență foarte puternică pentru mine. Ni s-a cerut să-i scriem o scrisoare copiilor pe care i-am avortat și una către copiii noștri în viață și să le citim. Am putut scrie scrisoarea, dar nu am putut niciodată să o citesc cu voce tare. Atât de puternică era emoția, încât cuvintele nu-mi ieșeau din gură. Acest weekend a fost un nou pas decisiv spre vindecare.

Nu cred că vindecarea este același lucru cu uitarea. Nu trece nicio zi fără să mă gândesc la cei doi copii, dar, cu timpul, înveți să trăiești cu tine însuți, să iubești și să te deschizi către ceilalți – de exemplu, ajutându-i pe alții care au trecut prin trauma avortului.

M-am hotărât să rup tăcerea pentru ca oamenii să știe că avortul îi afectează  profund și pe bărbați. A deveni părinte, tată sau mamă, nu este deloc un lucru mic. Suntem creați pentru a da viață.

Sursă: Rompre le silence

Alfa Omega TVSusține publicarea materialelor creștine

Dacă v-a plăcut acest articol și doriți să citiți mai multe articole de acest gen, dați click aici pentru a afla despre modalitățile prin care ne puteți ajuta. Dorim să ajungem la cât mai mulți oameni cu mesajul Evangheliei, dar nu putem face aceasta fără ajutorul vostru! Ajutați-ne financiar să continuăm!

Alte informatii

Canalul Alfa Omega TV poate fi receptionat gratuit via satelit: Eutelsat E16A, 16 grade Est, Frecventa – 12.717 Mhz, Polarizare Orizontală, Symbol rate - 7500 ks/s, FEC - 3/4, Codare - MPEG-4. Alfa Omega TV Production detine 2 licente de emisie TV pe satelit: canalele Alfa Omega TV si Alfa Omega TV International. SC Alfa Omega TV Production SRL, Str Aurel Pop nr. 8, Timisoara. Reprezentant legal si asociat unic: Petan Tudor. Conducerea societatii: Petan Tudor: director general, coodonator programe; Petan Mirela: director executiv; Mocofan Muguras: director tehnic/dezvoltare.  Cod de conduita profesionala

x

Abonează-te la revista gratuită, la newsletterul nostru email sau la punctele de rugăciune lunare, durează doar câteva secunde.  Abonare

Rugaciune Ai o problemă și ai nevoie de ajutor în rugăciune? Suntem aici pentru tine, te putem sprijini, ne rugăm împreună cu tine! Scrie-ne!

Alfaomega.tv folosește cookies. Info și setări: Politica Cookies. Politica confidențialitate.