Analiza: Situatia crestinilor din Orientul Mijlociu

Scris în . Publicat în Mapamond Creștin.

Exista pericolul ca in urmatorii o suta de ani, poate chiar mai putin, sa nu mai fie niciun crestin in Orientul Mijlociu. O tragedie din Orientul Mijlociu e persecutia crestinilor. De exemplu, e un slogan infiorator care circula prin Orientul Mijlociu: Sambata ucidem evreii, iar duminica crestinii. E mesajul unui graffiti conceput de radicalii islamisti.

Scott Ross a discutat cu jurnalista Lela Gilbert despre legatura dintre persecutia evreilor si cea a crestinilor. Lela Gilbert e o autoare din California, care isi petrece mare parte a timpului in Ierusalim. Discutam in timp ce priveam de sus Orasul Vechi din Ierusalim si am aflat ce a descoperit ea despre planurile islamistilor radicali de a curata Orientul Mijlociu mai intai de evrei, apoi de crestini.

Gilbert a sosit in Israel in 2006, in timpul razboiului cu Hezbollah-ul, pentru o vizita de trei luni, insa a hotarat sa ramana. Totul a rezultat in aceasta carte. M-a fascinat titlul: Saturday people, Sunday people Care e semnificatia lui ?

E vorba de un graffiti facut de radicalii islamisti care apare in tot Orientul Mijlociu.

In cel mai bun caz, ar suna: Intai vine sambata, apoi duminica, insa exista si fotografia unui steag pe care scrie Sambata ucidem evreii, duminica crestinii. De aici m-am inspirat pentru titlu.

Gilbert spune ca, desi marea parte a musulmanilor nu sunt violenti, vocea lor e acoperita de elementele radicale.

Sunt cam 1,5 miliarde de musulmani in lume. Nu cred ca toti acestia sunt teroristi, insa cred ca influenta guvernului si a dascalilor islamici e inevitabila. Sub aceasta influenta, persecutia crestinilor din Orientul Mijlociu a crescut enorm, asa incat crestinii pleaca in masa.

Exista pericolul de a nu mai exista o comunitate crestina in Orientul Mijlociu in urmatorii o suta de ani, poate chiar mai putin.

La care tari din Orientul Mijlociu ne referim ?

Vorbim despre tarile care i-au alungat pe evrei intre anii 1948 si 1970. Aproape ca nu mai exista niciun evreu in aceste tari, care sunt cam zece la numar. Crestinii trec acum printr-un abuz similar.

In carte, folosesti termenul intifada culturala. Ce intelegi prin asta ?

Ma refeream la Muntele Templului, unde fenomenul e cel mai evident, dar acesta s-a extins si in alte parti ale Israelului, fiindca cel putin unii lideri din comunitatea musulmana neaga ca ar fi fost vreun templu pe Muntele Templului, sau ca ar fi existat vreo radacina evreiasca in aceasta tara.

Dar nu tocmai de aceea se numeste Muntele Templului ?

Asa este. Chiar si in unele carti musulmane de la inceputul secolului se pomeneste de templul de pe Muntele Templului, dar totul a inceput cu Arafat. In cadrul unei intalniri cu Bill Clinton, Arafat a spus ca n-a existat niciodata un templu acolo.

Dovezi arheologice descoperite de constructorii musulmani sub Muntele Templului arata nu doar ca a existat un prim si un al doilea templu evreiesc acolo, dar ca a fost candva si o bazilica crestina.

Astazi, nici evreilor, nici crestinilor nu le este permis sa se roage, sa cante sau sa se inchine in locul sfant.

Nu se crede in islam ca de aici s-ar fi ridicat Mahomed la cer, pe un cal alb ?

Da, asa cred ei, si e singurul motiv pentru care locul li se pare important.

E interesant faptul ca Ierusalimul nici nu e mentionat in Coran. Totusi, de ce e atat de important pentru musulmani ?

De-a lungul secolelor, musulmanii au gasit motive politice pentru a sublinia anumite lucruri. Ierusalimul devine important din cauza regimurilor politice, fie ca e vorba de regimul din Siria, din Egipt sau din alta parte. Acum, Ierusalimul a devenit centrul tuturor lucrurilor pentru ca vor un imperiu pan-islamic si nu vor evrei sau crestini in el. Acesta e motivul pentru care spun ca aici nu sunt radacini evreiesti, ci totul a fost inventat

Persecutia crestinilor nu e singura provocare de aici. Exista multe secte si culte crestine in Tara Sfanta. Cum se impaca unii cu altii ?

Nu prea bine. Avem crestini care se contrazic pe baza profetiilor. Evanghelici care se contrazic pe tot felul de lucruri, cu atat mai mult cei din bisericile stravechi ce au neintelegeri vechi intre ei ce dateaza din secolul al IV-lea. Nu ne surprinde, dar stim ca, pentru jihadisti, toti aratam la fel cand se uita prin vizorul armei. Poate ar fi bine sa ne reamintim acest lucru !

Esti optimista ?

Sunt optimista datorita credintei mele in Domnul si datorita modului Lui de a rezolva lucrurile. Din punct de vedere politic, nu am idee ce se va intampla. Nadejdea mea e in El si e singura mea speranta. Asa cum a lucrat in viata mea in mod miraculos de atatea ori, cred ca va lucra la fel in mijlocul poporului Sau, ca ii va strange impreuna si-i va pazi.

Stire difuzata in emisiunea Jerusalem Dateline 174 - 15 aprilie 2017 la Alfa Omega TV. Ultimele stiri crestine: http://alfaomega.tv/stiri

1576 accesări

Alfa Omega TVSusține producția de știri creștine

Prin platforma pe care o avem prin Alfa Omega TV, vă prezentăm evenimente și știri internaționale sau din România din perspectivă creștină, ajutându-vă să înțelegeți mai bine vremurile în care trăim. Însă toate acestea costă. Dacă doriți să vedeți mai multe articole de acest fel, ajutați-ne financiar să continuăm.

sidebar tvlive
sidebar facebook
sidebar revista
App mobila

Alte informații

Canalul Alfa Omega TV poate fi receptionat gratuit via satelit: Eutelsat E16A, 16 grade Est, Frecventa – 12.717 Mhz, Polarizare Orizontală, Symbol rate - 7500 ks/s, FEC - 3/4, Codare - MPEG-4. Alfa Omega TV Production detine 2 licente de emisie TV pe satelit: canalele Alfa Omega TV si Alfa Omega TV International. SC Alfa Omega TV Production SRL, Str Aurel Pop nr. 8, Timisoara. Reprezentant legal si asociat unic: Petan Tudor. Conducerea societatii: Petan Tudor: director general, coodonator programe; Petan Mirela: director executiv; Mocofan Muguras: director tehnic/dezvoltare.  Cod de conduita profesionala

Aplicația mobilă AO

badge google play badge appstore

 Alfa Omega TV - E-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. | Tel.:+40 256 284913 | Fax:+40 256 284912

Alfaomega.tv folosește cookies. Info și setări: Politica Cookies. Politica confidențialitate.