Creștinul în politică - de Valeriu Ghilețchi, parlamentar, Republica Moldova
Cât sunt în lume, sunt Lumina lumii. (Ioan 9:5)
Afară era anul 1989. În fosta URSS, era în plină desfășurare programul de reforme inițiat de Președintele Mihail Gorbaciov numit ”Perestroika”. Într-o dimineață, la întreprinderea ”Electron Service” din orașul Bălți, unde lucram ca inginer, a venit secretarul organizației orășenești a Partidului Comuniștilor cu propunerea că întreprinderea să numească un candidat la funcția de consilier municipal pentru alegerile locale, care urmau să se desfășoare peste câteva luni. Era pentru prima oară când în tot spațiul sovietic se încerca organizarea unor alegeri libere! Pe de-o parte, acest element al programului ”Perestroika” a stârnit mult entuziasm, iar pe de altă parte, impactul nu a fost prea mare, deoarece tot procesul era dirijat de către Partidul Comunist al Uniunii Sovietice...
Cum era de așteptat, propunerea secretarului orășenesc de partid a fost să numim în calitate de candidat pentru alegerile locale pe directorul întreprinderii, care era și secretarul organizației de partid la ”Electron Service”. Propunerea a fost susținută cu majoritatea celor prezenți. După ce s-a votat, însă, un lucrător a luat cuvântul și a propus să revenim la procedura de vot, solicitând ca votul să fie tainic. Nu poți vota liber împotriva directorului într-o procedură deschisă, spunea el. După o mică ezitare din partea secretarului de partid, propunerea lui a fost totuși acceptată. Imediat ce s-a acceptat schimbarea procedurii de vot, el a propus, în mod surprinzător atât pentru mine, cât și pentru cei prezenți la adunare, ca în buletinul de vot să fie inclusă și candidatura mea. O surpriză și mai mare a fost rezultatul votului. Am fost desemnat în calitate de candidat cu absoluta majoritate de voturi.
Peste câteva zile, am anunțat despre cele întâmplate comitetul Bisericii Creștine Evanghelice Baptiste ”Betania” din Bălți, unde eram membru și slujeam în calitate de diacon. O parte din membrii comitetului au primit cu bucurie această veste, dar cea mai mare parte a rămas destul de rezervată. Vestea s-a răspândit repede și printre membrii bisericii locale. Reacția a fost una similară cu cea a comitetului. Unii frați s-au bucurat, dar cei mai mulți erau îngrijorați. Având în vedere că în trecut în asemenea funcții puteau accede doar membri ai Partidului Comuniștilor, mulți considerau că eu am decis să intru în rândurile membrilor acestui partid.
Deși eram convins că aceasta este o oportunitate și o ușă deschisă oferită de Dumnezeu, după o perioadă de rugăciune și reflecție am decis să renunț, că să nu devin un prilej de poticnire pentru frații și surorile din adunare. Comunitatea evanghelică nu era încă gata pentru a face față la toate schimbările care aveau loc în societate. Implicarea creștinului în viața politică era un domeniu total neexplorat. Mai mult, era de neconceput faptul că un creștin ar putea să se implice în politică.
Peste nouă ani de zile m-am confruntat din nou cu aceeași dilemă. De data aceasta era vorba despre alegerile parlamentare din Republica Moldova. În urma mai multor discuții și reflecții în rugăciune, am decis să candidez. Spre deosebire de alegerile locale din orașul Bălți, la aceste alegeri, cea mai mare rezistență a venit din partea bisericii majoritare. Un ziar chiar a scris că ”un antihrist” vrea să intre în Parlament. Dumnezeu, însă, m-a ajutat și, astfel, am devenit primul parlamentar evanghelic în spațiul ex-sovietic.
Deși nu aveam o experiență politică și nu cunoșteam în ce constă activitatea de parlamentar, eram conștient de chemarea și misiunea pe care mi-am asumat-o. Înțelegând că sunt chemat să fiu ”lumină și sare”, am început să mă concentrez pe subiecte de ordin moral. La scurt timp, am organizat un mic grup de rugăciune în Parlament. Relațiile care s-au stabilit în acel grup de rugăciune ne ajută și astăzi, după ani de zile, să ținem legătura unii cu alții. Legat de actele legislative, cea mai mare bătălie am dus-o la modificarea Legii pentru Culte și anume la capitolul interzicerii și definiției prozelitismului abuziv. Astfel am reușit să apăr libertatea predicării Evangheliei.
În urma unei crize politice, Parlamentul ales în 1998 a fost dizolvat în 2001. La alegerile anticipate din 2001 am participat în calitate de candidat independent, obținând 1,74%, cel mai mare scor în istoria alegerilor noastre parlamentare, dar insuficient pentru a fi ales. Peste alți opt ani de zile, după ce am slujit două termene în calitate de Episcop al Uniunii Bisericilor Creștine Evanghelice din Moldova, am revenit din nou în viața politică.
Chiar dacă după 18 ani de independență, atât societatea, cât și comunitatea evanghelică erau mult deschise pentru implicarea creștinilor în politică, faptul că am decis să trec imediat de la slujirea de episcop la cea de parlamentar a stârnit multe discuții. Vechea problemă a implicării creștinilor în politică a revenit sub alte aspecte și accente. Argumentul de bază pe care îl foloseam în discuțiile cu membrii comunității era imperativul divin de ”a merge în lume” și de ”a fi lumină și sare” în mijlocul acestei lumi. Rămân convins de faptul că toate domeniile vieții trebuie penetrate cu lumina Evangheliei.
Un alt argument erau personajele biblice. Este adevărat că sunt diferite modele. Dacă ne uităm la profetul Iona, putem vedea la el o atitudine de respingere, de separare, izolare și condamnare a societății în mijlocul căreia a fost trimis. Este o formă de fundamentalism religios.
Dacă ne uităm la Estera, putem observa la început o formă de liberalism religios. Spre deosebire de Iona, Estera acceptă și îmbrățișează cultura societății în mijlocul căreia se afla. O asemenea atitudine este extrem de periculoasă, deoarece astfel poți fi înghițit de mediul în care te afli. Din fericire, Estera s-a trezit atunci când a văzut că ceea ce acceptase fără rezerve a devenit o ambuscadă și amenințare pentru ea și poporul lui Dumnezeu.
Daniel este probabil cel mai reușit model din perioada Vechiului Testament. El a știut să tragă în mod clar o linie de demarcare dintre cultura societății babiloniene și convingerile sale. El a acceptat sistemul lor educațional, s-a integrat în sistemul lor politic, acceptând o funcție în guvern. Dar a fost un lucru la care a ținut chiar cu riscul de a-și pierde viața. Daniel a decis să se închine doar lui Dumnezeu, respingând astfel orice închinare la idoli, iar Dumnezeu a răsplătit din plin credincioșia și integritatea lui Daniel.
Dacă e să ne uităm în Noul Testament, fără îndoială, cel mai bun model este Domnul Isus. El a venit în mijlocul unei lumi care zăcea în întuneric, fiind trimis de Tatăl nostru care este în ceruri. La rândul său, Isus și-a trimis ucenicii Săi în această lume, rugându-se pentru ei și pentru noi. Nouă nu ne rămâne decât să împlinim această mare trimitere, dacă vrem să avem un impact și să influențăm procesele care au loc în societate.
În prezent, pe lângă faptul că sunt deputat în Parlamentul Republicii Moldova, mai sunt și membru al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, APCE, unde am onoarea să conduc Comisia pentru Afaceri Sociale, Sănătate și Dezvoltare Durabilă.
Una din cele mai frumoase realizări pe care am reușit, cu ajutorul lui Dumnezeu, să o obțin este aprobarea la începutul acestui an a raportului și a rezoluției întitulate ”Combaterea intoleranței și discriminării în Europa, cu precădere a creștinilor”. Cred că această rezoluție va deveni un punct de reper și un instrument foarte util în marile bătălii pentru păstrarea și promovarea valorilor creștine.
Schimbarea paradigmelor și a definițiilor valorilor, cum ar fi cea a familiei sau a identității sexuale, devin epicentrul bătăliilor ideologice moderne. Cunoașterea acestor realități m-a ajutat mult să intervin cu o serie de amendamente la adoptarea de către Parlament a Legii pentru egalitate. O altă provocare pentru Republica Moldova este lupta geopolitică din regiune. Conflictul militar din estul Ucrainei se resimte și in Moldova, în special în Transnistria. Este nevoie de multă înțelepciune, curaj, dar și prudență în abordarea acestor probleme foarte complexe. Relațiile strategice pe care le avem cu partenerii occidentali, inclusiv cu România sunt foarte importante. Pe lângă aceasta, foarte importante sunt și relațiile dintre comunitățile creștine din aceste țări și regiuni.
După ce Moldova a trecut recent printr-o nouă criză, am reușit la sfârșitul lunii iulie 2015 să formăm un nou Guvern condus de Prim-ministrul Valeriu Streleț. Deși votul a fost la limită, 52 de voturi din 51 necesare, cred că avem șansa să depășim această criză. În luarea să de cuvânt în cadrul investirii noului guvern, Dl. Streleț a citat câteva versete din Sfânta Scriptură.
Moldova, ca și multe țări est europene, se confruntă cu mari scandaluri de corupție. Nevoia de oameni integri în politică este mai actuală ca oricând. Cuvintele lui Isus ”cât sunt în lume, sunt Lumina lumii” (Ioan 9:5) trebuie să devină motto-ul oricărui creștin caredorește să vadă o societate schimbată, transformată și centrată pe valorile Evangheliei Împărăției lui Dumnezeu.
Calea Adevarul si Viata 305 - Intre mostenirea trecutului si testele viitorului - Invitat: Valeriu Ghiletchi
Aboneaza-te gratuit la revista AOTV Magazin
Articol tiparit in revista Alfa Omega TV Magazin 5.5 - Creștinul și societatea (septembrie-octombrie 2015). Aceasta revista se distribuie gratuit, aboneaza-te sa o primesti acasa: www.alfaomega.tv/revista