
Restaurarea misiunii – Misiunea este inima Bisericii
(Ștefan Soare, coordonator, „Al Massira” - România)
Misiunea este inima Bisericii și creștinii sunt chemați să ducă Evanghelia la orice națiune. Ștefan Soare coordonează lucrarea „Al Massira” în România. Inițial a lucrat cu o echipă în care erau oameni din șapte biserici și acesta a fost începutul lucrării printre refugiați.
Planul Domnului cu națiunile
Mulți străini vin acum la noi în țară chiar dacă nu doresc să rămână. România e ca o gară mare în care oamenii ăștia vin și încearcă să-și ia viză de refugiat. Mai sunt și studenții. Sunt 35.000 studenți străini, dintre care vreo 40% sunt din Asia. Refugiați, au fost aproximativ 90.000 în 2024, și aproape toți au obținut drept de ședere în România. De asemenea, 100.000 lucrători străini se aduc în fiecare an. În București, după estimările noastre, suntem un evanghelic la minim cinci musulmani. Fiind un oraș comercial, la fel ca Timișoara, atrage foarte multă forță de muncă, și cred că Biserica trebuie să deschidă ochii și să-i vadă pe acești oameni. Nu e ușor să lucrezi cu ei, islamul e foarte dificil. Pentru cei care nu cunosc, să pleci din islam e un păcat de moarte, poți să fii omorât fără niciun fel de investigații și lumea te aplaudă. Dar cred că Dumnezeu scutură casa islamului.
Islamofobia în biserici
Există fenomenul de islamofobie în biserici. Noi, ca și creștini, uităm versete cheie din Scriptură. În Levitic sunt patru categorii de oameni pe care Dumnezeu îi amintește: văduva, orfanul, săracul și străinul. Și spune „amintește-ți că ai fost străin în țara Egiptului, să nu te porți rău cu el, să nu-l nesocotești, să nu-l păcălești” și așa mai departe. Eu cred că trebuie să ne întoarcem la Scripturi.
La Centrul Român de Studii Transculturale din Agigea, am studiat despre islam cu un fost învățător al islamului. Ne-a spus așa: dacă Biserica ar înțelege cum să-i întâmpine pe imigranți, în sensul larg al cuvântului, ar putea, doar prin faptul că îi iubesc și interacționează cu ei, să zdrobească și să pună la pământ o mentalitate clădită de imam de copii mici. Adică, faptul că creștinii sunt adulteri, sunt necredincioși și altele. Atunci când ei văd că încercăm să-i ajutăm cu copiii, să le găsim slujbe, case, mediem cu românii să poată închiria, ei nu înțeleg de ce îi ajuți. Și atunci le spunem că îi ajutăm doar pentru că L-am întâlnit pe Domnul Isus și că asta ne învață Scriptura: să-i iubim pe oameni, să-i integrăm și să-i ajutăm să cunoască și ei dragostea lui Dumnezeu.
Cum să fim „lumina lumii și sarea pământului” ca Biserică?
Exodul 8:1 spune: „Domnul a zis lui Moise: "Du-te la faraon și spune-i: "Așa vorbește Domnul: "Lasă pe poporul Meu să plece ca să-Mi slujească.” Am primit acest verset când m-am rugat pentru lideri, pastori și biserici să se deschidă pentru misiune. Apoi am înțeles că mulți lideri, pastori și biserici nu-i lasă pe copiii lui Dumnezeu să meargă și să slujească, să facă evanghelizare, să facă ucenicizare pentru că suntem încorsetați în programe și tot felul de idei. Cred că riscăm foarte mult să fim asemenea „fariseilor” din Scripturi care cunoșteau foarte bine Cuvântul, dar aplicau prea puțin. Noi, ca lideri, dacă nu avem o viziune pentru toate neamurile și nu înțelegem că Împărăția lui Dumnezeu e mai largă decât Timișoara, decât Bucureștiul, cred că ne pierdem menirea. Biserica are o oportunitate: neamurile vin la tine, bat la ușile bisericii. Ești gata să-i primești?
Reconsiderarea misiunii pentru Biserică
De multe ori, cred că Îl limităm pe Duhul Sfânt. Fiecare creștin este misionar, în primul rând la locul de muncă și în proximitate - vecini, prieteni. Cred că Biserica trebuie să ajute fiecare credincios să crească, să poată să explice, să vorbească, să se roage pentru oameni, să împuternicească alți oameni să facă lucrarea asta. Și cred că România este o țară cheie. Suntem în top 5 țări europene care are peste 5% creștini evanghelici, așa că România poate fi un motor. Cred că trebuie să înțelegem că misiunea nu e un departament. Misiunea este inima Bisericii.
Generația tânără
Nu vreau să supăr pe nimeni, dar cred că generația tânără e mult mai relațională. Vor să aibă modele, să interacționeze și să vadă acțiune. Vor să-L vadă pe Duhul Sfânt manifestându-Se. Și e bine să-i încurajăm pentru că nu au aceleași prejudecăți ca și noi, n-au trăit în comunism. Eu cred că e generația pe care Dumnezeu poate să o folosească să ducă Evanghelia până la marginile lumii.
Sigur că tinerii trebuie să aibă mentori, să învețe despre sfințenie și timpul cu Domnul, dar totodată trebuie să existe o colaborare între generații și să lucrăm în unitate.
Articolul a fost publicat în revista Alfa Omega TV Magazin (anul 15, nr. 2), din martie - iunie 2025, cu tema „Vremuri de restaurare”. Mai multe despre revistă și despre cum te poți abona: https://alfaomega.tv/revista