Donează     Rugăciune       TV LIVE                           

RSP: Mega-moscheea din Bucuresti - Cristian Soimaru si Marius Birgean

Cristian Soimaru: Felul în care punem o întrebare ne ajută să dăm răspunsul adecvat. Dacă întrebarea se pune în felul următor: „E bine să se constuiască o mega-moschee în București?” Răspunsul este simplu. Nu! Însă întrebarea nu se pune doar în acest fel, ci problema construcției moscheii din București trebuie văzută din mai multe puncte de vedere, al libertatii religioase, al urbanismului, al dreptului international sau al securitatii statului. Vreau să ne referim la ele pe scurt.

Un punct de vedere ar fi cel al libertății religioase, al libertății de conștiință. Are voie un cult, o organizație religioasă, mai ales una recunoscută de statul român, să-și construiască lăcașuri de cult sau clădiri pentru activitățile proprii? Din punctul de vedere al legii, și al libertății, pentru care noi, evanghelicii, ne-am luptat mai mulți ani, răspunsul este că au voie să facă acest lucru. Înțeleg poziția celor care spun că nu sunt de acord cu un lăcaș de cult în care se practică închinarea la idoli și se pomenește numele lui Mahomed, un dumnezeu străin. Noi, însă, nu trăim în vremea vechiului Israel, în care toate legile erau din perspectiva legii lui Dumnezeu, ci trăim într-un stat secularizat, în care legile și libertatea trebuie respectate, dar cu limite.

Un alt punct de vedere la care trebuie să ne gândim când vorbim de moschee este cel al dreptului internațional sau al relațiilor internaționale ale României. Foarte mulți vor să găsească un țap ispășitor, dar problema aceasta cu președinele Turciei e mai veche, de pe vremea când Adrian Năstase era prim-ministru, iar Erdoğan era prim-ministru al Turciei. Ei s-au înțeles bine și au început să discute despre acest lucru de atunci. Președintele Traian Băsescu a fost oarecum de acord, dar Ponta a fost cel care a făcut cele mai multe acțiuni în privința acesta, prin strângerea de semnături.

În dreptul internațional există principiul de bază al reciprocității, dar el nu se aplică atunci când vine vorba de construirea unei clădiri mari, o mega-moschee după cum o prezintă ei, care să-l ajute pe Erdoğan să-și prezinte un nou imperiu otoman ca să ia fața Arabiei Saudite sau Iranului, aceștia fiind cei trei mari actori din lumea musulmană care vor să se extindă și în Europa. Cine este curios să meargă prin Dobrogea noastră va observa că sunt multe astfel de moschee sau școli, construite cu bani veniți din aceste țări. În acest caz, unde este reciprocitatea? Românii trebuie să-și păstreze cuvântul dat, dar nu trebuie să cedeze în fața expansiunii otomane.

Un alt punct de vedere este urbanismul. Țara are anumite legi, iar președintele ori parlamentul nu pot să treacă peste deciziile autorităților locale din București.

Cu ce plan vine muftiul? Ce fel de clădire vrea să construiască? În urmă cu un an, acest muftiu, care nu este cunoscut prin poziții radicale, a ieșit la rampă cu niște declarații bombastice: „Vom face cea mai mare moschee din Europa, un centru cultural.”  Asta vor ei cu adevărat? Dacă propun o astfel de clădire, cu siguranță că autoritățiile bucureștene și populația se vor opune, fie direct, printr-un referendum, fie indirect, prin presiune politică.

Există și problema siguranței, a securității cetățenești. E adevărat că cei mai mulți musulmani nu sunt violenți, ci vor să ducă o viață liniștită. În lumea în care trăim, însă, în ultimii 20 de ani au avut loc sute sau mii de atacuri în care au murit zeci de mii de persoane, toate făcute în numele jihadului, al islamului extremist. E adevărat că o clădire atât de mare poate să fie un catalizator. Deși muftiul și Erdoğan spun că o astfel de moschee ar fi una „moderată”, care ar ajuta să filtreze elementele periculoase, ea ar putea să atragă și oameni care nu au gânduri tocmai bune. Raportul recent al SRI-ului arată că au fost mii de persoane care au primit interdicție să intre în România în ultimii ani și cei mai mulți dintre ei sunt din Orientul Mijlociu, din țări musulmane.

Trebuie să luăm în considerare toate punctele de vedere. Nu trebuie să ne speriem de această clădire, dar nici nu trebuie să-i dăm toată atenția și să uităm de alte clădiri și activități nu tocmai bune care există deja în București. Bineînțeles, un astfel de proiect nu trebuie acceptat fiindcă nu e nici legal din punct de vedere urbanistic, nici necesar pentru nevoile reale ale cultului musulman din România. Țara noastră, deși nu este un stat foarte puternic, nu poate să cedeze în fața Turciei sau a oricărui alt actor internațional.

Ca și credincioși, trebuie să privim lucrurile din perspectiva vremurilor menționate de Isus, a vremurilor în care în lume vor fi necazuri, vor fi tensiuni. Misiunea noastră nu este să ne împotrivim unor lucruri, ci să răspândim Evanghelia, să o demonstrăm prin viața noastră, prin ceea ce facem, să vorbim oamenilor despre adevăratul Mijlocitor înaintea lui Dumnezeu, despre adevăratul Profet care ne arată calea spre Dumnezeu. Acest lucru este mai important chiar decât să ne opunem unui proiect sau altul. Prin urmare, Domnul Isus să ne ajute să-L proclamăm și să-L trăim și în aceste vremuri complicate.

Marius Birgean: După atentatele din 11 septembrie 2001 am scris o cărțulie în care am prezentat 4 scenarii posibile: era jihadului, superglobalizarea planetei care strânge rândurile să facă față situațiilor, o separare, lumea se destramă în zone izolate de prosperitate și activitate și ultimul scenariu fiind o întărire a serviciilor secrete și a controlului asupra populației.

Privind din perspectiva vremurilor de pe urmă care le trăim acum, cred că se împlinește primul scenariu - era jihadului - o vedem atât de clar, dar și elemente din al patrulea scenariu – întărirea securității. Probabil întărirea securității va fi justificată datorită acestor atentate teroriste. Acesta este pericolul, oamenii se vor obișnui cu ele și vor accepta orice soluție care le va da o oarecare siguranță atunci când situația va fi exasperantă, iar anticrist va putea să-i amăgească ușor.

#RSP #RealitatiSiPerspective Mega-moscheea din Bucuresti - Cristian Soimaru si Marius Birgean. Extras din emisiunea Realitati si perspective 3, difuzata pe 9 aprilie 2016 pe canalul Alfa Omega TV. Urmareste emisiunile Realitati si perspective - http://alfaomega.tv/mediacenter/category/realitati-si-perspective

Precizare: Prin aceasta sectiune, redactia noastra nu isi propune sa discrediteze islamul sau sa ofenseze pe credinciosii musulmani, sau sa instige la discriminare, ura sau violenta de orice natura impotriva musulmanilor. Aceasta sectiune are doar rol educativ si informativ, pentru crestini. Consideram ca datoria noastra de crestini este sa ne rugam pentru musulmani si cei de alte religii, sa ii iubim si sa-i binecuvantam, sa le facem bine, si sa le vestim Evanghelia.

Şi Avraam a zis lui Dumnezeu: „Să trăiască Ismael înaintea Ta!” Dumnezeu a zis: „Cu adevărat, nevasta ta Sara îţi va naşte un fiu şi-i vei pune numele Isaac. Eu voi încheia legământul Meu cu el, ca un legământ veşnic pentru sămânţa lui după el. Dar şi cu privire la Ismael te-am ascultat. Iată, îl voi binecuvânta, îl voi face să crească şi îl voi înmulţi nespus de mult: doisprezece voievozi va naşte şi voi face din el un neam mare. (Geneza 17: 18-20)

Sa binecuvantam atat pe Isaac (stramosul evreilor), cat si Ismael (stramosul arabilor), si sa ne rugam ca ei sa-l cunoasca lumina Evangheliei.

Alte informatii

Canalul Alfa Omega TV poate fi receptionat gratuit via satelit: Eutelsat E16A, 16 grade Est, Frecventa – 12.717 Mhz, Polarizare Orizontală, Symbol rate - 7500 ks/s, FEC - 3/4, Codare - MPEG-4. Alfa Omega TV Production detine 2 licente de emisie TV pe satelit: canalele Alfa Omega TV si Alfa Omega TV International. SC Alfa Omega TV Production SRL, Str Aurel Pop nr. 8, Timisoara. Reprezentant legal si asociat unic: Petan Tudor. Conducerea societatii: Petan Tudor: director general, coodonator programe; Petan Mirela: director executiv; Mocofan Muguras: director tehnic/dezvoltare.  Cod de conduita profesionala

x

Abonează-te la revista gratuită, la newsletterul nostru email sau la punctele de rugăciune lunare, durează doar câteva secunde.  Abonare

Rugaciune Ai o problemă și ai nevoie de ajutor în rugăciune? Suntem aici pentru tine, te putem sprijini, ne rugăm împreună cu tine! Scrie-ne!

Alfaomega.tv folosește cookies. Info și setări: Politica Cookies. Politica confidențialitate.